Jako Papağan ve Oyuncaklar


Jako papağanlar oyuncakları çok severler. Jakolar oyuncakları keşfetmek, onları çözmek, askılarını koparmak ve ne işe yaradıklarını anlamak için oyuncaklar üzerinde oldukça fazla kafa yorarlar. Çünkü jako papağanlar oldukça zekidir ve onları meşgul etmek için mutlaka kafeslerinde oyuncağa ihtiyaç duyarlar. Oyuncaklarla oynamaktan kolay kolay bıkmazlar ve onların ilgisini çekmek için mutlaka uyarmanız gerekir. Ayrıca papağanınızın oyuncaklarla oynayışını seyretmek oldukça zevklidir. Kafesinde çok sayıda oyuncak olan jako papağanlar konuşmaya daha çok meyillidirler ve eğitimleri oyuncakları olmayan papağanlara göre daha kolaydır. Jakolar için kafeslerinde mevcut olan oyuncaklara tutunarak sallanmak inanılmaz bir eğlence kaynağıdır. 

Jako Papağanınıza Oyuncak Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?


Öncelikli olarak papağanınıza alacağınız oyuncağın büyüklüğünü doğru bir şekilde ayarlamanız gerekmektedir. Bu kafesinizin büyüklüğüyle doğru orantılıdır. Çok küçük bir kafese büyükçe bir oyuncak almak elbette mantıksız olacaktır. Aynı şekilde çok büyük bir kafese papağanınız için küçük bir oyuncak almak da mantıksızdır. Başka önemli bir nokta papağanınız oyuncağı parçalayabilir. Dolayısıyla oyuncağın onun yutacağı kadar parçalanmaması gerekmektedir. Aldığınız oyuncağın keskin bir tarafı bulunmaması gerekir. Afacan Jakonuz oyuncakla oynarken bir taraflarını kesmemelidir. Papağanınız için aldığınız çan tipli oyuncakların paslanmaz çelikten imal edildiğinden emin olun. İlk olarak kafese oyuncağı koyarken papağanınız oyuncağı tanımadığı için ürkebilir. Ona zaman verin. Bırakın oyuncağını bir tanısın. Sonrasında ondan vazgeçmeyecektir.
Şimdi benim Jakom Paşanın kafesteki oyuncaklarının resmini sizlerle paylaşacağım. Ayrıca sonraki yazımda papağanınız için nasıl oyuncak yapabilirsiniz bunları sizlerle paylaşacağım.
Paşa ve Oyuncağına Bakışı

Paşanın Oyuncakları

Deli gibi oyuncağımız var bizim.

Bu nasıl bir şey ben bunu bir çözeyim.


Erkek Ve Dişi Jako Papağanlar Arasındaki 6 Fark

Jako papağanların cinsiyetini belirlemek oldukça güçtür. Hatta papağanınızın cinsiyetini belirlemenin en iyi yolu DNA testi sonuçlarında ortaya çıkacaktır. Fakat yinede aşağıda belirttiğim 6 farklılık sayesinde papağanınızın cinsiyetini belirleyebilirsiniz. İşte Jako papağanların cinsiyeti;

Erkek Jako Papağan 

  1. Erkek Jako Papağanlar genellikle daha büyüktür. Yükseklikleri genelde 12 - 14 cm arasındadır.
  2. Erkek Jakoların boyunları dişi Jakolara göre daha incedir. Ayrıca erkek Jakoların kafaları dişilere oranla daha küçüktür.
  3. Erkek Jako Papağanların gövdesi biraz daha yuvarlağımsıdır.
  4. Erkek Jako Papağanların kuyruk renkleri tamamen kırmızıdır.
  5. Erkek Jakoların alt tüyleri dişilere oranlara daha karanlıktır daha gridir.
  6. Erkek Jako Papağanların sivri göz yamaları vardır. 

Dişi Jako Papağan

  1. Dişi Jako Papağanlar erkeklere oranla daha küçüktürler ve genelde boyları 12 - 14 cm. den küçüktür.
  2. Dişi Jakoların boyunları daha uzundur. Ayrıca kafaları daha büyük ve daha yuvarlağımsıdır.
  3. Dişi Jakoların vücutları daha elips ve incedir.
  4. Dişi Jakoların kuyruk tüyleride kırmızı olacak fakat arasında hafif gri tonlar yer almalıdır.
  5. Dişi Jakoların alt tüyleri daha açık gri tonludur.
  6. Dişi Jako Papağanların yuvarlak göz yamaları vardır.

Bir Başka Papağan Videosu Daha

Sevgili dostlar dün sizlerle müthiç bir papağanın videosunu paylaşmıştım. Bakın bu gün ikincisi geliyor.

Gördüğünüz gibi dün bir nu gün iki. Müthiş değil mi? Sizler de papağanınız bu şekilde olmasını istermisiniz? Neden istemeyesiniz ki. O zaman anahtar kelimemiz nedir? Sabır ediyoruz ve bir gün inşallah papağanımız bu şekilde oluyor. Haydi eğitime devam...

Kim Papağanının Bu Şekilde Konuşmasını İstemez Ki

Merhaba sevgili dostlar. Sizlerle bu gün bir video paylaşacağım. Eminim ki bu videoyu izleyen tüm ziyaretçilerim kendi papağanlarının da bu şekilde konuşmasını ve eğitilmesini isteyecektir.

Evet gerçekten harika bir video. Ben kendi papağanımın henüz kafasını bile okşayamazken bu şekilde bir vieoyu izlemek gerçekten beni çok heyecanlandırdı. Acaba bende papağanımı eğitip bu şekilde onunla iletişim kurabilir miyim? Merak etmeyin dostlar sabır edeceğim ve bir gün inşallah bu şekilde paşayla iletişim kurmuş olacağım...

Papağan Sahibi Olmak

Sevgili dostlar merhaba;
Sizlerle bu günkü yazımda internet üzerinden papağan sahibi nasıl olunur? bu sorunun cevabını paylaşacağım. 
Öncelikle başımdan geçen bir olayı sizlerle paylaşmak istiyorum. Bildiğiniz gibi internet üzerinden en çok alış veriş yapılan sitelerin başında bu site gelmekte. Ben bu site üzerinden çok sayıda alış veriş gerçekleştirdim. Fakat papağanımı almadan önce ara sıra bu siteye girer muhabbet kuşlarına bakardım. İlanlarda gönüllü sahiplendirme ve fiyat sıfır olarak gözükürdü. Bende doğal olarak (saf olarak) insanların kuşları ücretsiz olarak verdiklerini düşünürdüm. Hatta bu yüzden bir kaç kullanıcının kalbini kırmışlığım vardır. Fakat geçenlerde anladım ki site zorunlu olarak bu şekilde ilan verdirtiyor. Anlayamadığım konu şu aynı site balık alış verişine izin verirken neden kuş alış verişinde ücret yazmasını istemiyor gerçekten aklım almış değil. 
Neyse ki hayatımızda Google var. Google papağan yazdığımız zaman karşımıza bir kaç tane papağan alış verişinin yapıldığı site çıkmakta. Bende bu siteleri sizlerle paylaşmak istedim.

Karşımıza çıkan ilk site www.kuspazari.com . Sitede papağan, muhabbet kuşu, kanarya ve diğer çeşit kuşlarla ilgili bilgiler yer almakta. Ayrıca alış veriş de yapılmakta. Güvenerek bu site üzerinden papağan alabilirsiniz. Tabi otobüs yada uçak transferi sırasında papağanınız strese girer sonra tüm tüylerini yolarsa yapacak hiç bir şey yok.

İkinci olarak www.ikincielim.com sitesinin papağan bölümü.Tam olarak bu adresten bahsetmekteyim. Burada da internet üzerinden kullanıcılar kuş alış verişi yapabiliyorlar.

Son olarak www.alalimsatalim.com. Yani tam olarak bu adres. Yine bu site üzerinden de papağan sahibi olabilirsiniz. Kendinize çok iyi bakın.


Papağanın Kanat Ve Tırnak Bakımı

Sevgili arkadaşlar papağanların kanatları ile ilgili internet üzerinde kanatların kesilmesi eğitim için bu olayın bir ön şartı olarak yer alıyor. Bu durumun akademik olarak bir karşılığı var mı bilmiyorum. Ama ben bir hobici papağan sahibi olarak bu olaya karşıyım. Nedenim hayvana eziyet olarak değerlendiriyorum. Siz hayvanın kanatlarını kesip sonrasında onu eğitiyorsunuz. Yani sen benim kölemsin artık diyorsunuz. Doğal olarak da zavallı hayvan çaresiz olarak size boyun eğiyor. Kendinizi papağanınızın yerine koyar mısınız lütfen. El insaf. Hayvana revamı bu. 
Kesinlikle bu durumda katılmıyorum. Doğal ortamda kim keser hayvanın kanadını. Bırakın lütfenn. Kendi kendine. Sevgi gösterin onu anlamaya çalışın bakın görün en güzel eğitim sevgiyle vericem eğitimdir. 
Tırnak konusunda ise farklı düşünüyorum. Doğada mutlaka yüce yaratıcı bunun için bir karşılık vermiştir papağana. Fakat kafeste bu imkanlar yok. Tırnak kesim aletleriyle çok derinden olmamak şartıyla belirli aralıklarla tırnak kesimi yapılabilir.
Bir başka yazımızda görüşelim üzere.... 

Papağan Ne Yer

Papağanlar ne yerler. Neyi daha çok severler.
Sevgili dostlar. Papağanların ne yedikleri veya ne yemedikleri konusunda internette çok fazla yazı mevcut. Bende o yazılan yazılar gibi sıradan bir makale yazmayacağım ve sizlerle. Ben bu yazımda sizlerle tecrübelerimi paylaşacağım.
Ben papapanıma kendi yediğim ve doğal olan her şeyi veriyorum. Fakat paşa kavrulmamış yaş taze çekirdeğe bayılıyor. Ayrıca geçen hafta pazardan aldığım kırmızı kiraz paşanın çok hoşuna gitti. Burada dikkat papağan kiraz yerken etrafı çok batırıyor. Benim papağanımın yediği ve sevdiği başka bir yiyecek de taze kabuklu fındık. Pazardan almıştım paşa bayıldı. Tabi papağanın bayıldığı diğer bir yiyecekte kavrulmamış taze fıstık. Ayrıca ben haşlanmış ve haşlanmamış mısır, ceviz, kenevir, elma, portakal, mandalina, karpuz veriyorum. Paşada hayatından gayet memnun...


Papağan Kafesi Nasıl Olmalı?

Evet bir çok hobicinin ve papağan sahibinin aklında yer etmiş genel bir sorudur. 
Papağanımın kafesi nasıl olmalıdır?
Papağan için ideal kafes nedir?
Papağanımın kafesi çok mu küçük?

Sevgili dostlar..
Kendinizden dem biçerek bu sorulara cevap vermeye çalışacağım. Öncelikle şunu söylemem gerekir ki siz bir insan olarak hücrede ne kadar ruh hali düzgün bir şekilde yaşarsınız? Bırakın hücreyi sizi 20 metre karelik bir odaya hapis etsek ne kadar mutlu olursunuz?
İşte bu yüzden papağanlar özgür hayvanlardır. Dolayısıyla siz istediğiniz kadar kuşunuzun kafesini büyük yapın, ona olmadık yiyecekler ikram edin, ballar kuru yemişler meyveler sebzeler ikram edin kuşunuz yine de kafesinden memnun olmayacaktır.
Tabi şurayı da atlamamak gerekir. İmkanımız ölçüsünde kuşumuz için en büyük kafesi satın almalıyız. Pet shoplarda satılan kafesler benim görüşüm hiç de büyük değiller. Oldukça küçük ve sıkıcı. Hemde papağan gibi hür yaşamayı seven kuşlar için.
Benim jako papağanım Paşa'nın ise özel bir kafesi var. Elimden geldiği kadar kendisini rahat hissedebileceği bir kafes yapmaya çalıştım ona. Şimdi sizlerle Paşa'nın kafes resimlerini paylaşıyorum.







Resimlerden de görüdüğünüz gibi benim papağanımın kafesi özel yapım. Kuşumu bana veren arkadaşım kendisin çizmiş ve bu güzelim kafesi yaptırmış. Kafesten kesinlikle dışarıya ne bir toz ne bir tüy çıkıyor. Ayrıca kuşun sağlığı psikolojisi ve ruh halide oldukça yerinde. Sizlere tavsiyem bakmakta olduğunuz papağanlar için kesinlikle bu şekilde yada kendi çizdiğiniz büyük geniş rahat temizlemesi kolay kafesleri tercih etmeniz.
Herkese iyi hobiler tekrar görüşmek üzere...

Jako Papağan Ve Korku

Sevgili hobiciler;
Jako papağanım eve geleli yaklaşık olarak bir ay oldu. Fakat papağanım halen bana alışmış değil. Elimden Fındık,Fıstık,Çekirdek,meyve vb. Yedirmeme rağmen sonrasında elimle kafasını sevmek istediğim zaman gaga atıp kaçıyor. Acaba bir yerlerde yanlış bir hareket mi yapıyorum? Bu konuda tecrübesi olan arkadaşlar bana yardımcı olabilir mi?
Papağanım gayet sağlıklı. Her hangi bir sorunu görünmüyor. Tüy dökmesi yok. Kafeste oyuncağı var. Her hangi bir eksiği yok. Konuşması da gayet yerinde. Bu gün söylemiş olduğunuz bir şeyi ertesi gün tekrarlıyor. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim...

Papağanın Eve Alışması

Paşa eve geleli yaklaşık olarak 3 hafta oldu. İlk geldiği zaman normal sıradan pet shoplarda satılan kafeslerden bir kafesi vardı. Fakat Paşa bu durumdan oldukça rahatsızdı. Çünkü kafesin küçük olması hür yaşamayı seven Paşa için büyük bir sıkıntıydı. Bu zaman zarfında yemliğini ve suluklarını sürekli olarak kafesten aşağı atmalar, kafesten el uzatıldığı zaman saldırgan tavırlar vb. hareketler sergiledi. Bu durum bir jako sahibi olarak beni de oldukça mutsuz ediyordu. Çünkü hemen hemen günde 4 ya da 5 kez Paşanın yere attığı yemlik ve suluğu temizlemek oldukça zor bir durumdu. Özellikle su dolu kabın kafeste aşağı atılması, olan suyun ilk başta kafesin altını sonrasında ise evin içerisine yayılması ve bu durumun evin iç işleri bakanı yani eşim tarafından sinirli gözlerle takip edilmesi. :)

Paşayı bana veren arkadaşımı arayıp durumu izah ettim. Kendisi bu durumun normal olduğunu ve Paşanın şuanda eve alışma süreci geçirdiğini söyledi. Gerçek hayatta da bu böyle. Biz insanlar bir yerden başka bir yere gittiğimizde hemen uyum sağlama imkânımız var mı? Elbette yok hele birde sizin hürriyetiniz kısıtlanmış ise.

Evet, esas konumuza geri dönelim. Jako eve nasıl uyum sağlayacak. Yeni kafesine ne zaman alışacak. Çok saldırgan tavırları var papağanımın. Ne zaman bu agresif tavırları bırakacak. Bana ne zaman alışır. Elimden yem yer mi acaba?

Evet, yukarıda yazmış olduğum tüm bu soruların tek bir cevabı var. Sabır. Çünkü siz bir jako sahiplenmekle en zor ve meşakkatli bir yolu seçtiniz. Sabır etmeden olmaz bu iş. Kuşunuzu rahat bırakın. O bir canlı motor değil. Zamanla size ve çevresine alışacak buna emin olun. Paşa hiçbir zaman hırlama yapmadı. Ama hırlayan jakosu olan arkadaşlara da seslenmek istiyorum. Lütfen kuşunuzu rahat bırakın. Alışsın ortama.
Ben Paşaya üç haftadır belirli aralıklarla rahatsız ediyorum. Rahatsız etmek derken eziyet anlamında değil. Paşanın olduğu oda benim çalışma odam. Günde 4 – 5 kez gelip yem ve suyunu kontrol ediyorum. Ayrıca günde sabah ve akşam olmak üzere yaş fındık ve fıstık yeme partileri düzenliyorum. Böylelikle Paşamın yeni ortamına alışmasına imkan veriyorum.


Sizlerle yarınki yazımda Paşamla birlikte yapmış olduğumuz fındık ve fıstık yeme partisinin resimlerini paylaşacağım. Şimdilik hoşçakalın…

Paşa'yla Tanışma Vakti

Merhaba sevgili jako hayranları. Dünkü yazımda sizleri jakomla yani "Paşa"mla tanıştıracağımı söylemiştim. Ve bu gün sizleri Paşayla tanıştırıyorum.
İşte Paşamın resimleri.

Paşa olayı anlamaya çalışıyor :)
İlk resim direkt olarak Paşanın karşısından. Maşallah deyin.. :)

Paşa kafes tellerini gagasıyla yoklarken.

İkinci resim Paşam tırmanışa geçtiği andan... Maşallah deyin nazar değmeyin :))


Dışarıda hayat var dostum.
Üçüncü ve son resimde yakışıklı Paşa'mın yandan verdiği poz. Herkesin kuşuna Allah sağlık ve sıhhat versin. Herkesin papağanı hep sağlıklı, mutlu ve konuşkan olsun. Benden şimdilik bu kadar yarın görüşmek dileğiyle...

Sevgili Jako Besleyicileri

Merhabalar;
İki hafta önce sahiplendiğim Jako Papağanım la ilgili başımdan geçenleri, papağanın bakımını, konuşturulmasını, evcilleştirilmesini, mamalarının hazırlanmasını vb. konularda siz değerli İnternet kullanıcıları ile tecrübelerimi paylaşmak için bu blog'u açtım. 
Öncelikle benim sevimli Jakomun adı "Paşa". Bu andan itibaren burada yayınlayacak olduğum tüm yazılarda "Paşa" olarak kendisini tanımlayacağım. Ayrıca yarın yayınlayacak olduğum yazıda sizleri Paşayla tanıştırmak istiyorum.
Açtığım bu bloğun yararlı olacağı kanısındayım. İki haftadır başımdan çok değişik olaylar geçti. Aynı olaylar belki sizlerin başınızdan da geçmişti. Fakat tecrübelerinizi paylaşamadığınız için ben tekrar tecrübe etmek durumunda kaldım. İşte ilerleyen zamanlarda Jako sahibi olmak isteyenler için fikir kaynağı ve Jako sahibi olanlarla karşılıklı tecrübe, fikir ve akıl alışverişi için bu bloğun gayet yerinde bir karar olduğu kanısındayım.
Sevgili dostlar internet üzerinde yaptığım araştırmalar sonucunda jako papağanlarla ilgili çok detaylı bilgilerin yer aldığı her hangi bir siteye rastlamadım. Bir kaç tene pet shop (ticari olarak) un açtığı ve bir arkadaşın farklı kaynaklardan kopyala yapıştır yaptığı site hariç. İlerleyen zamanlarda bu sitenin ne kadar faydalı olduğunu hep birlikte göreceğiz inşallah.
Yarın görüşmek umuduyla.